Je whatsappt met een vriendin, checkt tegelijkertijd de treintijden en neemt een pakketje aan van de postbode. En dan krijg je ook nog een seintje van je maag dat er iets naar binnen moet… Hup, meteen even wat eten. We multitasken er op los, maar aan monotasken schijnen we meer te hebben. Onze hersenen zijn namelijk niet in staat om twee dingen tegelijk te doen (al helemaal niet als voor die taken hetzelfde hersengebied nodig is), omdat je je hersenen geen tijd geeft om informatie te verwerken. Het resultaat: je brein gaat op slot, er komt minder uit handen, je vergeet dingen en maakt fouten.
Ben jij een echte multitasker en ben je ervan overtuigd dat je met multitasken meer gedaan krijgt? Om je te laten zien dat multitasken in praktijk meer tijd en energie kost, kun je een leuk testje doen. Voor deze test heb je een stopwatch nodig, deze kun je op de meeste mobiele telefoons wel vinden.
1. Start de stopwatch, tel tot 15 en zet de stopwatch meteen weer uit. Hoe lang heb je erover gedaan? 2. Start nu weer de stopwatch en noem de letters van het alfabet van A tot en met O en zet de stopwatch meteen weer uit. Hoeveel tijd heb je hierover gedaan? 3. Start wederom de stopwatch en combineer nu het tellen en het opnoemen van het alfabet. Dus 1 – A, 2 – B enz. tot en met 15-O. Zet de stopwatch weer uit als je klaar bent en bekijk hoeveel tijd dit je heeft gekost. 4. Vergelijk de resultaten met elkaar. Welke manier is sneller? Stap 1 en 2 na elkaar of toch stap 3? In de meeste gevallen zal het combineren van tellen en letters opnoemen meer tijd in beslag nemen dan wanneer je eerst telt en dan het alfabet opzegt. Wij hebben de test zelf natuurlijk ook gedaan en het combineren van tellen en letters opnoemen, duurde wel 3 keer langer dan wanneer we eerst tot 10 telden en daarna de letters A tot en met O opnoemden. Wat is de uitkomst van jouw test?
Kost het combineren van het tellen van 1 tot 10 en het opnoemen van de letters A tot en met O je meer tijd? Omarm dan het monotasken! Oftewel: focus je op één taak tegelijk. Gevoelsmatig lijkt het sneller en efficiënter om te multitasken maar zoals je net aan de hand van het testje hebt kunnen ontdekken, is het tegendeel waar.
Bij monotasken maak je aanzienlijk minder fouten, je bent efficiënter en effectiever, hebt minder last van stress en geniet meer van wat je doet. Daarnaast is een goede manier om wat meer bewustzijn aan je dag toe te voegen.
Monotasken is even wennen, zeker als je gewend bent om alles gehaast en op de automatische piloot te doen. Maar ik beloof je dat je al snel zult profiteren van de voordelen. Zo is mijn ervaring dat je een stuk meer rust ervaart en meer geniet van alles wat je doet. En, geloof het of niet, je houdt tijd over!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Lees ook mijn blogs:
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Reactie *
Naam *
E-mail *
Site
Reactie plaatsen
Δ