Hyperfocus: maak het controleerbaar!

Hoe maak ik een hyperfocus controleerbaar?

hyperfocus is een mooie eigenschap, maar alleen als je het volledig onder controle hebt.

Op het moment dat je in een hyperfocus zit, dan ben je ongevoelig voor prikkels van buitenaf en heb je weinig of geen besef van tijd. Het helpt je door een (soms moeilijke) taak heen. Het kan je ook helpen tijdens creatieve periodes waarbij je je lekker voelt en je plezier beleeft aan bv het schrijven, schilderen of knutselen. Je zit in een soort van “flow”. Je bent productief en je geniet niet alleen van wat je doet, maar ook van het feit dat je vooruitgang boekt. Je zit in de flow van je gedachten en handelingen. Bij hyperfocus heb je wel concentratie, maar er is geen bewuste controle. In tegenstelling tot vastgehouden aandacht is hyperfocus moeilijker te sturen.

Hyperfocus en ADD / ADHD

Hyperfocus wordt vaak in verband gebracht met adhd/add. Mensen met adhd/add hebben moeite hun aandacht te reguleren, maar kunnen wel degelijk een langere periode zeer geconcentreerd met een taak bezig zijn, als deze taak hun belangstelling heeft. Dit zou samengaan met een tijdelijke verhoging van het dopamine-niveau in de hersenen.

Voordelen van hyperfocus

Je kan in no-time dingen op een fantastische manier afronden. En je behaalt vaak de gewenste resultaten!

Nadelen van hyperfocus

Vaak voel je je doodmoe na een hyperfocus. Je hebt niet dat extra vaatje energie om die hyperfocus te onderhouden. Het kost dus een hoop energie. vaak leidt dit tot een uitgeblust en opgebrand gevoel. Je hebt dus echt tijd nodig om weer te herstellen.

Tips om overconcentratie te beheersen

Bewustwording

Bewustwording is inzicht krijgen in een situatie. Beseffen dat een hyperfocus je helpt, of niet. Beseffen dat bepaalde taken nutteloos zijn en je met sommige maar beter aan de slag kunt gaan.

Kookwekker

Om meer controle over je hyperfocus te krijgen, kun je van tevoren beslissen hoelang je hebt om jezelf te dompelen in een taak. Een handige tip om hiervoor te gebruiken is de kookwekker techniek.

Het kan ook helpen om de hyperfocus tijdig ‘ uit te zetten‘ zodat er achteraf geen sprake is van ‘overbelasting’ met de daarop volgende extreme vermoeidheid.

  • Zet voor je aan een activiteit begint een kookwekker. zet deze bijvoorbeeld op 20/30 minuten, experimenteer hiermee welke periode voor jou het beste werkt. Het afgaan van de wekker kan je helpen uit de focus te komen. Gaat de wekker af, neem dan een korte pauze, of stop voor die dag helemaal met de activiteit, zodat je genoeg energie overhoud voor de rest van de dag.

Ondersteuning

Praat met familie of een ander persoon over de hyperfocus. Leg uit dat het deel uitmaakt van de AD(H)D en dat je het niet “zomaar” kan uitschakelen Deze persoon kan jou helpen om op de hoogte te blijven van jouw hyperfocus. Degene kan jou er ook op wijzen, nu te stoppen met je activiteit.

Tot slot

Hyperfocus is een kenmerk van AD(H)D en hoort er nu eenmaal af en toe bij . De uitdaging is jezelf aan en uit te leren zetten. Heb je hier vragen over of zoek je hulp, neem dan contact op met de AD(H)D coach.

Lees ook mijn blog:

Marie kondo: Opruimtips om nooit te vergeten!

Positieve kenmerken van ADHD en ADD

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *