Magneetplekken? Je kent ze wel; elk huis heeft ze: plekken zoals op de eettafel, het aanrecht, de trap waar je gemakkelijk iets neerlegt en waar binnen no time tig spullen liggen waar je nog iets mee moet. Sleutels, zonnebril, post, kleine relatiegeschenken, pennen, haarspeldjes van de kinderen, papiertjes …
Je kan het zo gek niet bedenken, maar het wordt geparkeerd op van die fijne horizontale plekken in huis. Als je niet oppast worden dit soort plekjes binnen een paar weken verzamelplekken van allerlei uitgestelde beslissingen.
Ook mijn huis telt maar liefst 3 magneetplekken: de trap, eettafel en de lade bij het aanrecht. Maar minstens één keer in de week hef ik deze plekken weer op en genieten ik van een opgeruimd huis. Wil jij ook af van een rommelige magneetplek? Ga als volgt te werk!
Kies een magneetplek. Begin bij de plek die het meest zichtbaar is en waar je je dagelijks aan stoort. Bedenk dat een magneetplek niet zomaar ontstaat: het is blijkbaar een logische, goed bereikbare plaats om spullen even snel neer te leggen of zelfs op te bergen. Neem vervolgens de spullen één voor één in de hand en beslis welke spullen blijven en welke weg kunnen of elders moeten worden opgeborgen. Breng de spullen die niet blijven naar de juiste plek of gooi ze weg. Bundel de spullen die op de plek horen in een leuk mandje of bakje. Dat oogt een stuk opgeruimder en gezelliger!
Wil je helemaal af van een magneetplek omdat deze enkel bestaat door gemakzucht, maak er dan een mooi hoekje van met een vaas, fotolijstje of kaars. Dit motiveert om de plek opgeruimd en gezellig te houden. Wordt de (fruit)schaal als verzamelplek gebruikt, haal deze dan eens weg. Creëer dan wel voor sleutels, telefoon en dergelijke een nieuwe bewaarplek op een goed bereikbare, zichtbare plek. Zoals hierboven: fuif jezelf op een sfeervol mandje of bakje.
Maak met jezelf de afspraak om dagelijks, bijvoorbeeld na het avondeten, de magneetplek langs te lopen. Breng de spullen die er niet thuishoren direct weg en vraag de gezinsleden om dit te doen voor hun spullen.
Als je spullen op vaste plekken legt, dan voorkom je dat het gaat zwerven. Als je vaak spullen kwijt bent, ben je misschien wel geneigd het weer opnieuw te kopen, met als gevolg dat je misschien wel 4 stekkerdozen in huis hebt liggen, terwijl je dit niet weet. Alles een vaste plek geven scheelt dus ook in je portemonnee. Het opruimen en schoonmaken wordt daarbij ook veel eenvoudiger.
Je huis hoeft geen showroom te worden. In een huis wordt geleefd, gewerkt en plezier gemaakt. Dit moet ook vooral zo blijven. Maar het levert veel tijd op als je alles een vast plek geeft en hierdoor maar een paar keer per dag een rondje door je huis hoeft te lopen en je spullen weer naar hun plek brengt. Deze loopjes zorgen ervoor dat je nog maar zelden een grote opruimactie hoeft toe te passen. Succes!
Familieopstellingen: Verken je rol binnen het gezin
De beste NETFLIX-series over opruimen!
Koopverslaafd aan onnodige spullen
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Reactie *
Naam *
E-mail *
Site
Reactie plaatsen
Δ