We leven allemaal in menselijke systemen zoals ons gezin, ons werk, de vereniging waar we op zitten, de school, onze vriendenkring, etc. De regels en ook onbewuste wetten in dergelijke systemen zijn vaak ingewikkeld. Het wordt steeds duidelijker dat veel uitdagingen of problemen een ‘systemische’ oorzaak hebben.
Kun je slecht nee zeggen, hang je vaak de clown uit of ben je meestal degene die alles regelt? Een familieopstelling kan inzichtelijk maken hoe dat komt. In relaties tussen mensen gaat het eigenlijk om de balans tussen geven en nemen. Als die balans goed is en er is wederzijdse belangstelling, dan geeft een relatie je energie. Maar heb je het idee dat jij altijd meer geeft dan krijgt, dan gaat dat op den duur schuren. De wortels van hoe we ons in relaties opstellingen ligt in onze jeugd. Misschien was et thuis veel ruzie en reageerde je daarop door het zonnetje in huis te zijn. Dan is de kans groot dat je dit in je volwassen relaties blijft doen. Je hebt geleerd om je minder blije kanten te verbergen, maar daardoor krijg je het gevoel dat je niet echt wordt gezien. Dat maakt de balans scheef.
Een familieopstelling is een methode die ons laat zien welke plek we in ons huidige gezin of onze familie van herkomst innemen. Opstellingen laten je, de tot nu toe verborgen of onzichtbare, verbanden zien en hoe dit doorwerkt in je verdere relaties.
Als je met familieopstellingen werkt zijn er drie belangrijke geldende regels waar je rekening mee houdt.
Als door omstandigheden één van de basisprincipes binnen het familiesysteem wordt verstoord, ontstaan er verstrikkingen en dynamieken. Vanuit deze dynamieken wordt een nieuw evenwicht binnen het systeem gezocht waardoor de huidige situatie blijft bestaan.
Enkele voorbeelden zijn: -Iets voor een ander dragen binnen het systeem -Een familielid volgen die is buitengesloten of niet wordt erkend -Iemand identificeert zich met een ideaal, ander persoon of conceptVanuit deze dynamieken ontstaan symptomen waarmee we in het dagelijkse leven worden geconfronteerd.
Een systemische kijk kan helpend zijn en kunnen verhelderende inzichten geven voor iedereen die worstelt met bepaalde vragenstukken. Een opstelling helpt om dynamieken binnen het geheel te zien. het een krachtige manier van werken waarbij nog veel te ontdekken valt.
Het is interessant om systemisch te werken wanneer: • een probleem al langer bestaat; • een andere aanpak nog niet tot een volgende stap of oplossing heeft geleid; • de oorzaak niet meteen helder is; • je jezelf, een ander of een team tot zijn recht wil laten komen met alle talenten die er zijn.
Wil je meer informatie over systemisch werken, neem dan contact op met de Structuur Organizer.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Reactie *
Naam *
E-mail *
Site
Reactie plaatsen
Δ