Waarom bewaart een moeder al het speelgoed van haar kinderen? Hoe komt het dat een man alle bankafschriften bewaart van meer dan 30 jaar? Waarom leeft iemand in een klein stukje van het huis omdat de rest vol staat met spullen?
Er zijn verschillende theorieën. Ze sluiten elkaar niet uit. Sommige zijn wetenschappelijk onderbouwd. Andere meer psychologie van de koude grond.
Het kan nog van pas kan komen.’ Die oude computermonitor die al jaren op zolder staat: handig als je huidige beeldscherm het begeeft. Of die wieg: perfect als je nichtje over een paar jaar kinderen krijgt. Iedereen bewaart spullen die nog bruikbaar zijn. Alleen sommigen vatten het begrip ‘bruikbaar’ vaak een stuk breder op dan anderen. Doordat ze zoveel mogelijkheden zien, wordt het moeilijker om ergens afstand van te doen. ‘Waar andere mensen afval zien, zien anderen weer kansen,’. De reden dat dat zo moeilijk is, is dat er aan elk klein ding in uw huis een emotionele betekenis zit. Maar weten wat je in huis hebt, maakt je bewust van het overschot aan spullen. Vervolgens kun je beslissen dit aantal te verlagen.
herinneringen bewaar je niet in een doos op zolder, maar herinneringen bewaar je in je hart
Voor sommige mensen wordt hun identiteit niet bepaald door de dingen die ze doen, maar door de dingen die ze bezitten. Iets wat wederom niet alleen geldt voor de rommelmakers. Het merk computer dat je bezit, maakt dat je jezelf ziet als creatief en onafhankelijk persoon. Door je krantenabonnement voel je je een betrokken burger, al gooi je hem geregeld ongelezen bij het oud papier. En door verf en canvas te kopen, kun je jezelf zien als schilder zien, ook al maak je zelden een schilderij.
Bezit is een middel om je identiteit uit te drukken. Uit het soort huis dat iemand heeft, zijn interieur, zijn boeken, cd’s, posters, kleren en prullaria kan men aflezen wat voor soort persoon iemand is of wil zijn. Bezittingen weerspiegelen onder meer iemands sociale klasse, leeftijd, smaak, interesse, persoonlijke kwaliteiten, religieuze en politieke overtuigingen, en levenservaringen
TIP 1: Herhaal deze zin als een mantra in je hoofd: “Je kunt prima spullen weggooien zonder dat je daarmee de fijne herinneringen aan vroeger kwijtraakt. Soms kun je ten onrechte denken dat je iets moet kunnen vasthouden om het gevoel te blijven houden. Maar herinneringen bewaar je niet in een doos op zolder.
TIPS 2: “Test” als mijn huis in de fik staat en ik zou nog snel drie items met emotionele waarde kunnen pakken… …dan kies ik voor die hele doos met oude knutselwerkjes van vroeger, want leuk voor de herinnering? Nee. Zie het zo. Je huis staat in de fik. Maak duidelijke keuzes.
TIP 3: Heeft alles werkelijk een emotionele waarde? Kijk, dat het gouden armbandje van je oma dierbaar voor je is snap ik, maar die afgekloven rieten stoel omdat die ook bij je oma stond? Vaak maak je het in je hoofd een stuk sentimenteler dan het is. Je moet je even gaan afvragen of je het wel écht gaat gebruiken. Is het antwoord nee? Doe het dan weg.
Tip 3 : Onthoud, er komt nog veel meer bij! Je loopt een winkel in en hup je hebt er weer spullen bij. Een nieuw boek, een paar nieuwe schoenen en ga zo maar door. Als je op je 40ste al een heel huis hebt volgestouwd, bedenk dan hoeveel spullen je hebt als je 90 bent. 80% van onze spullen worden niet gebruikt en staan te verstoffen in de kast. Aan de slag dus met opruimen!
Hoe is het voor jou als je gaat opruimen? Vind je het lastig om vaarwel te zeggen en houd je liever vast aan vertrouwde dingen, activiteiten en mensen of kun je makkelijk keuzes maken en punten zetten? Ben benieuwd naar jouw ervaringen.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Reactie *
Naam *
E-mail *
Site
Reactie plaatsen
Δ