Wat je aandacht geeft groeit

Focus op wat je kracht is, dan ontwikkel je vanuit mogelijkheden


Het gebeurt me regelmatig dat ik iets stoms doe. Gewoon iets wat ik niet had moeten doen, zeggen of denken. Net als ieder ander mens dat weleens doet. En op zo’n moment heb ik moeite om het los te laten, blijf ik erover nadenken en houdt het me wakker. Ik kan het mezelf lang kwalijk blijven nemen als ik een onhandige opmerking heb gemaakt, of iets onaardigs tegen iemand heb gezegd. En dan neem ik mezelf voor, dat ik dat nooit meer laat gebeuren. Tot het een volgende keer weer gebeurt… Iemand zei ooit tegen mij, dat dat hetzelfde werkt als een grote, roze olifant…

We doen een experimentje. Sluit je ogen en denk niet aan een roze olifant. Ik herhaal: DENK. NIET. aan een roze olifant.
En, waar dacht je aan? Tien tegen één dat er een roze olifant voorbij wandelde in jouw gedachten. Want zo werkt het, waar je aandacht aan geeft groeit, ook in je gedachten. Onze hersenen hebben moeite met het woordje ‘niet’, op de een of andere manier registreren ze dat niet goed. Met als gevolg, dat wanneer je je voorneemt om iets niet meer te doen, je je hersenen onbedoeld een duwtje in de verkeerde richting geeft.

Positieve en negatieve aandacht

We kennen dus allemaal de wet van de aantrekkingskracht. Als je aandacht aan iets geeft, leeft het meer in je bewustzijn en daardoor trek je er meer van aan. Dit geldt voor zowel positieve als negatieve aandacht! Door je te focussen op je doelen, kom je in een positieve flow!


Toch blijkt dat wij juist vaak het minst aandacht geven aan dat waar wij het meest naar verlangen qua doelen. Hoe komt dat toch?
We praten wel veel over onze doelen. Maar toch gaan wij niet daadwerkelijk over tot actie.


Waarom gaan wij niet over tot actie? Heeft dit te maken met negatieve gedachten? Zijn wij bang om te falen? Negatief denken is een hier een struikelblok van. Dus als je een doel hebt en je denkt negatief, dan bereik je dat doel niet of niet snel. In essentie wordt negatief denken veroorzaakt door een gebrek aan zelfvertrouwen.

Hoe kun je beginnen met positief denken?


Alles wat je aandacht geeft, groeit. In elk geval in je hoofd. Als je veel sport, word je lichaam sterker. Zo werkt het ook met negatieve en positieve gedachten. Positief denken betekent ook: erkennen dat er altijd uitdagingen en mogelijkheden zullen zijn. Altijd. En dat je bereid bent om daar je weg in te vinden.

Stap 1: Bewustwording

Bewust worden van wat je allemaal denkt. We denken zoveel gedachten, ze gaan zo snel, we zijn zo aan onze eigen gedachten gewend, dat we ze vaak niet eens opmerken.

Stap 2: Sturing geven aan je gedachten

Als je eenmaal weet wat voor gedachten jij geneigd bent te denken, dan kun je gaan sturen. Negatieve gedachten kun je herkennen aan de aanwezigheid van het woordje NIET. Negatieve gedachten gaan over wat je niet wilt, niet kan, niet durft, wat er allemaal niet goed is. Is dat echt waar je mee bezig wilt zijn?

De truc is dus, om te denken aan wat je wél wilt. Zodat daar je aandacht en energie naar toe kan gaan. Focussen op wat je WEL wilt is de snelste manier om tot andere resultaten te komen. Weten wat je NIET wilt is een prachtig uitgangspunt, als je jezelf direct daarna vraagt: en wat wil ik dan wel?

Train jezelf en denk positief

Positief denken is niet altijd makkelijk. Onthoud deze twee regels om jezelf te trainen vaker positief te denken! Succes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *