Wat je zegt ben je zelf!

Het stemmetje in je hoofd

Jij, ik, de buurvrouw verderop, je oom. We hebben allemaal 1 ding gemeen en dat is dat we onszelf op een bepaalde manier zien. Het maakt niet uit of dit positief of negatief. Zo vind je bijvoorbeeld dat je perfectionistisch bent, dat je slecht in organiseren bent en extreem uitstelgedrag vertoont. Maar ook dat je een loyale vriendin bent, heerlijk kan koken en een volhouder bent. Ons zelfbeeld, ons innerlijke houding en onze mindset is opgebouwd uit overtuigingen over onszelf. Waarschijnlijk weet jij nu al dingen op te noemen, ‘zoals jij nou eenmaal bent’. Dingen waar je blij mee bent, dingen waar je minder blij mee bent en vooral dingen die je ziet als onveranderbaar. Het is wat het is: je bent nou eenmaal zo! De meeste hebben een onbewust gekozen zelfbeeld. Ze denken dat ze zijn zoals ze zijn; en ze daarmee moeten leven.

  • Ik ben nou eenmaal een rasechte uitsteller
  • Ik ben nou eenmaal niet zo sportief
  • Ik ben nou eenmaal geen schrijver
  • Ik ben nou eenmaal een pleaser
  • Ik ben nou eenmaal een perfectionist
  • Ik ben nou eenmaal een boegondier
  • Ik ben nou eenmaal onzeker

Wat als dit nou eigenlijk niet klopt?

Waar komen die verhalen die we onszelf vertellen eigenlijk vandaan? Die verhalen waar we in vastlopen, die mindset die ons alle kanten op stuurt? En misschien rijst bij jou nu vooral de vraag, zijn we eigenlijk niet gewoon wie we zijn? Kunnen we eigenlijk wel echt veranderen?
Je karaktertrekken en de dingen die je over jezelf verteld zijn immers genetisch bepaald. En dit is voor de helft ook waar. De overige 50% is gevormd door de gebeurtenissen in je leven; van je geboorte tot aan nu, je opvoeding en de mensen om je heen. Soms heb je uit je vroege jeugd al dingen aangeleerd en doe je dit al 20 of 30 jaar.

Kan je je persoonlijkheid werkelijk veranderen?

Bijna iedereen verandert sowieso, bewust of onbewust, in de loop van de jaren. Je primaire reacties zullen nooit helemaal verdwijnen, maar je kunt ze wel sturen en er beter mee “dealen”.
Een verandering is pas mogelijk wanneer je gelooft dat het zo is. Zo zijn er van nature introverte mensen die op een podium voor duizenden mensen spreken, extraverte mensen die urenlang mediteren en ongeorganiseerd mensen die hun huis opgeruimd houden. En in mijn geval mensen die van nature alles zelf willen doen, controle willen behouden, die toch dingen uitbesteden. En ja, dat voelt soms onnatuurlijk, maar het helpt mij uiteindelijk verder. Dat het (in eerste instantie) niet goed voelt, betekent het niet dat je het absoluut niet kunt doen. En doe je dit vaak genoeg, dan wordt het vanzelf ook ‘iets van jou’.

Voorbeeld van een perfectionist
Sommige mensen hebben de overtuiging dat ze rasechte perfectionisten zijn. Zo perfectionistisch dat de dingen juist verre van perfectionist zijn. Je wilt de dingen goed doen, als je ergens aan begint. Want als het niet perfect is, dan maar liever niet. Het gevolg is dat je de dingen laat liggen (iets met uitstelgedrag) omdat je niet weet hoe perfect het moet zijn. En als er zaken zijn die wel af moeten, dan doe je er honderd keer zo lang over, omdat dit nodig is. Eindstand: je bent nooit tevreden, gevolg: je gaat nog harder je best doen. Herkenbaar? Realiseer je dus dat je GEEN perfectionist ben, je bent het nooit geweest en je zal het ook nooit zijn! Jij bent gewoon wie je bent en je kiest zelf wie of wat je wilt zijn. De innerlijke houding van “een perfectionist” die gaat je niet verder helpen. Een alles-of-nietshouding helpt je niet verder, faalangst helpt je ook niet verder, dus stop met handelen als perfectionist en kies ervoor om jou “perfectionisme” op te merken, te voelen en te ervaren…en er vervolgens niks mee te doen! Want feitelijk ben jij alleen in wat je doet. Want: Als je perfectionistisch doet, dan ben jij het ook! Maar als je een week niet handelt als “perfectionist”, dan ben je het ook niet meer, toch?


Nog een voorbeeld:

Stel dat ik me niet sportief voel, maar wel maandenlang elke week meerdere keren naar de sportschool ga. Ben ik dan in andermans ogen sportief of niet? In mijn ogen wel, of dat nou zo voelt of niet. Wanneer je ongeacht je gevoel (dit is niks voor mij) en ongeacht je natuurlijk neiging (om sporten te skippen) toch de dingen doet (sporten in dit geval), dan ben je simpelweg het resultaat van je acties, niet van je gevoelens of je gedachtens erover. Gefeliciteerd: je bent sportief! Niet omdat het zo voelt, maar omdat je sport. Terug naar het perfectionisme: Zou je er een week voor kiezen om ongeacht je gevoel, toch de dingen gewoon te doen (zonder dat het perfect is), dan ben je geen perfectionist! Je bent een doener (0f het tegenovergestelde van perfectionist😊).

Let op je gedachten, ze worden je woorden
Let op je woorden, ze worden je handelingen
Let op je handelingen, ze worden je gewoonten
Let op je gewoonten, ze worden je karakter
Let op je karakter, want dat wordt je bestemming

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *