Het voordeel van mindmappen

Op school wordt ons aangeleerd om aantekeningen te maken door linksboven aan de pagina te beginnen met schrijven en dan regel voor regel, van links naar rechts, ons een weg naar beneden te werken. Heel leuk en aardig, maar wat als je aan een aantekening bovenaan de pagina iets wilt toevoegen, of je krijgt ineens een ingeving maar hebt geen plek om het neer te zetten. Vandaar dat de zogeheten mindmap bedacht is.

Mindmapping is een heel andere manier van aantekeningen maken die niet werkt van links naar rechts en van boven naar beneden, maar vanuit een centrale gedachte of concept. Deze staat midden op de pagina. En vanuit dit concept worden termen toegevoegd. Deze vorm van aantekeningen maken is erg populair bij het brainstormen, waar vrij gedachtes op tafel gegooid worden.

Mind Maps kunnen voor veel dingen worden ingezet: brainstorms, het maken van notities, zelfstandig leren, projecten organiseren, to-do-lijstje, persoonlijke ontwikkeling, presentaties… Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan er wel een mindmap bij gebruiken.

Begin met een centraal onderwerp

Pak het grote papier en schrijf in het midden een centraal onderwerp op. Dit is het onderwerp waar de Mind Map om draait.

Verbind takken aan het onderwerp

Kies een gekleurde stift en teken een tak van de middelste afbeelding naar buiten. Schrijf op deze tak een woord dat te maken heeft met je persoonlijke vaardigheden, bijvoorbeeld ‘communicatievaardigheden’. Teken met andere kleuren ook nog een aantal andere takken, zoals bijvoorbeeld ‘doelen’ en ‘ervaring’.

Gebruik één woord per tak

Je hoeft voor iedere tak maar één woord te gebruiken. Zorg ervoor dat alle takken het middelste beeld raken, zodat de verbinding ook in je hoofd gelegd wordt. Door één woord per tak te gebruiken houd je je Mind Map ook overzichtelijk. Als je Mind Map overzichtelijk is op papier, dan is hij dit ook in je hoofd.

Blijf tekenen

Teken plaatjes bij de subtakken, maar vervang ook woorden door plaatjes. Plaatjes spreken je hersenen erg aan en zijn daarom perfect voor in een Mind Map.

Gebruik de Mind Map!

Een Mind Map helpt je om je gedachten op orde te krijgen en zorgt ervoor dat je over alle aspecten van een onderwerp nadenkt. In het voorbeeld van de Mind Map over je persoonlijke kwaliteiten biedt de kaart een uitstekende basis voor bijvoorbeeld het maken van een CV. Je hebt dankzij de Mind Map niet alleen een goed overzicht van je kennis en ervaring, maar ook van de vaardigheden die je inmiddels hebt opgedaan.

Ik ben erg benieuwd waar jij mindmappen allemaal voor gebruikt en hoe vaak maak je een mindmap? Laat je reactie achter bij contact.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *