We leven in de eeuw van de hyperconsumptie. We kopen massaal te veel spullen, waarvan we weten dat ze ons niet gelukkig maken. Niet voor niets doet 70% van de vrouwen één miskoop per maand. Schoenen, tassen, shirts, het maakt niet uit. Toch heb je achteraf soms spijt van je aankoop. Dat is natuurlijk jammer voor je portemonnee en je huis staat vol met spullen waar je achteraf helemaal niks mee kan! Daarnaast kunnen fabrikanten steeds beter peilen wat klanten aantrekkelijk vinden. Dus zo raar is het niet als je steeds weer verleid wordt.
Maar hoe bied je nu weerstand tegen het kopen van onnodige spullen? Ik geef je aantal tips.
Mensen leefden eeuwenlang in schaarste en dat heeft ons erfelijk belast met een soort koop-gen. Natuurlijk hebben we dat gen inmiddels helemaal niet meer nodig, maar het zit er nog steeds. Daarom hamsteren we nog steeds en is weggooien lastig. Daarnaast geeft het kopen van iets nieuws een gelukzalige endorfinerush. Helaas is die rush kortstondig en draagt het niet bij aan ons gevoel van geluk op de lange termijn, maar we willen het wel blijven voelen.
Op het moment dat je iets hebt gespot dat je graag wil hebben (dit kan van alles zijn), wacht dan eerst een dag of drie à vier en beslis dan pas of je overgaat tot een aankoop. Er bestaat namelijk een prima kans dat je het na een paar dagen vergeten bent, of in ieder geval niet meer zo de drang voelt om het te kopen. Wil je iets toch à la minute mee naar huis nemen, omdat het bijvoorbeeld gaat om een laatste exemplaar, vraag dan of je het nog mag ruilen en maak thuis de definitieve beslissing.
Maak een lijstje met wat je allemaal kan gebruiken en wees kritisch. Zo voorkom je dat je doorslaat bij het zien van al die leuke pumps, jurkjes en tassen.
Twijfel je of je iets moet kopen of niet? Bedenk dan eerst hoe realistisch het is dat je het item ook écht gaat dragen of gebruiken? In Nederland heb je nou eenmaal niet tien korte broeken nodig. En loop je nooit op hakken omdat je het maar pijnlijke krengen vindt, en omdat sneakers eigenlijk veel beter bij je passen? Koop ze dan ook niet.
Dit is misschien nog wel de makkelijkste manier om te stoppen met het kopen van onnodige spullen. Of nou ja, de meest effectieve in ieder geval. Want waar rook is, is vuur. Fiets je op de route naar je werk langs winkels en heb je al snel de neiging om te stoppen? Kijk dan eens of je ook een route kunt nemen die net zo snel is, maar waar géén interessante winkels zitten. En heb je een dagje vrij? Ga niet de stad in, maar zoek iets anders om je dag invulling te geven. Schrijf je ook uit van nieuwsbrieven waarin leuke aanbiedingen staan en vermijd online shoppen zoveel mogelijk. Omdat het niet tastbaar is, is het heel makkelijk je digitale winkelmandje vol te gooien.
Vind jij het lastig om minder te kopen? Hoe ga jij de verleiding tegen om spullen te kopen die je niet nodig hebt? Laat het me weten in de reacties!
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Reactie *
Naam *
E-mail *
Site
Reactie plaatsen
Δ