Koopverslaafd aan onnodige spullen

Herkenbaar? Je stapt de Action binnen voor wattenstaafjes en shampoo, maar komt naar buiten met een tas vol producten waarvan je niet wist dat je ze nodig had, maar gewoon niet kon laten liggen.

Zo’n kooproes sluipt erin, en veel van ons vinden het zo heerlijk dat we er helemaal in opgaan. Ja, ik ook. Maar het gebeurt niet zelden dat we de aankopen één keer gebruiken en daarna wegmoffelen in een steeds verder uitpuilende la. Mensen die last hebben van koopdrift kopen vaak in een impuls veel spullen, zonder daar echt controle over te hebben. Koopdrift is echt een drang en kan betrekking hebben op allerlei soorten spullen. Van kleding tot cosmetica en van games tot boeken. Het kopen van deze spullen geeft deze mensen een kick.

Probeer met onderstaande tips de drang om spullen te kopen te verminderen. Laat je dus niet langer overhalen en word je hebzucht de baas.

Probeer winkels te vermijden

Klinkt voor de hand liggend, maar het is echt één van de belangrijkste tips. Fiets of rijd desnoods een blokje om. Zo kom je niet opnieuw in de verleiding.

Doel herhalen

Toch echt je lievelingswinkel bezoeken? Probeer dan constant in je hoofd te herhalen waarvoor je komt.

Afspraken

Een nieuw item op het oog? Spreek met jezelf af dat je dit pas één uur, dag of week nadat je het gezien hebt mag kopen. Andere manier: probeer voor jezelf eerst na te gaan wat het nieuwe item toevoegt aan je bestaande collectie.

Heb ik het nodig?

In negen van de tien gevallen is het antwoord ‘nee’. Genoeg om de kriebels (heel even) het zwijgen op te leggen.

Heb je voldoende opbergplek?

Is er nog wel plaats in je kast? Waar ga je dat nieuwe jurkje hangen? Waar ga je die nieuwe tas zetten? Het wordt allemaal zoveel…

Shop nooit ’s avonds

Uit onderzoek blijkt dat je ’s avonds vaker impulsaankopen doet. Vermijd dus de koopavond en plan je shoppingtrips zoveel mogelijk vroeg op de ochtend. Nog een voordeel: het is dan extra rustig, waardoor je rationeler kunt nadenken.

Geld is vrijheid

Voor bijna elke cent op je bankrekening moet je werken. En dat kost je tijd en energie. Een euro kun je dus zien als een deel van je vrijheid. Besluit je het geld uit te geven, dan geef je automatisch een deel van je vrijheid op. Door je te realiseren dat geld – zelfs al is het maar een paar euro – gelijk staat aan vrijheid, denk je eerder twee keer na over je eerstvolgende aankoop.

Besef dat het je rust geeft

Minder geld uitgeven geeft je uiteindelijk meer rust in je hoofd. Je wordt (bijna) immuun voor reclames, schreeuwende advertenties en de folders die door je brievenbus vallen met aantrekkelijke koopjes. Langzaam zie je in dat spullen je niet gelukkig(er) maken en verdwijnt de drang naar meer, meer meer. Dat geeft een tevreden en rustig gevoel.

Wees gelukkig met wat je al hebt

Zodra je stopt met consumeren, besef je wat echt belangrijk is. En dat zijn vaak niet materiële zaken. Zodra je ophoudt met bedenken wat je allemaal nog méér wilt hebben, word je gelukkiger met wat je al hebt.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *