Overprikkeling versus onderprikkeling

In welk type herken jij je?

Bij ADHD en ADD denken mensen al snel aan overprikkeling. Maar wist je dat onderprikkeling net zoveel problemen geeft? En vaak niet herkend wordt? De bekende gevolgen van overprikkeling zijn: vermoeidheid, leeg gezogen zijn, niets meer kunnen hebben en fysieke symptomen zoals bijvoorbeeld hoofdpijn en spanningsklachten. Dit kan komen door een heftige dag vol gebeurtenissen, veel zintuiglijke prikkels, maar ook door veel te veel nadenken en emoties of chronische stress. Chronische overprikkeling/stress kan leiden tot burn-out, angststoornissen of chronisch vermoeidheidssyndroom.

Wat is onderprikkeling?

De aanpak voor onderprikkeling is toch echt heel anders dan bij overprikkeling. Onderprikkeling ontstaat door te weinig prikkels: sleur, te veel routine, te weinig uitdaging en vernieuwing. Geen nieuwe voeding, geen nieuwe energie. Ook kan het zijn dat je te weinig bewust bent van de prikkels om je heen, omdat het brein ze als ‘saai’ heeft bestempeld en ze als het ware ‘wegfiltert’. Ben je extravert? Dan heb je een snellere informatie-opname en daardoor raak je ook sneller verveeld als er geen nieuwe informatie volgt waar je over kan nadenken. Hierdoor wordt je sympathisch zenuwstelsel onvoldoende gestimuleerd. Dat is het deel van je brein dat ervoor zorgt dat je adrenaline wordt aangemaakt en dat je actief wordt. Het gevolg is dat je aandacht verslapt, je wordt hangerig, dromerig, sloom tot moe, lamlendig, je geluksgevoel neemt af en je wordt down en chagrijnig. Als dit chronisch wordt, dan dreigt een bore-out.

Andere aanpak van symptomen is nodig!

Het vervelende is, dat de symptomen lijken op overprikkeling, uiteindelijk geeft het lichaam bij onderprikkeling ook een stressreactie af. De meest gehoorde adviezen, die op deze momenten gegeven worden: Neem je rust, doe even niets, Geniet in stilte, En vermijd zoveel mogelijk prikkels van buiten af

Deze adviezen zorgen er juist voor een volledig geïsoleerd en erg down (depressief) gevoel. Je versterkt hiermee de symptomen. Als je onderprikkeld bent door te weinig uitdaging, dan helpt ontspannen niet. Je hebt dan namelijk juist behoefte aan geestelijke voeding, aan nieuwe uitdagingen! Ga eens na bij jezelf wat de eerste signalen zijn van te weinig uitdaging. Ga je tijdens die vergadering uit het raam staren? Flauwe grappen maken? Je collega afleiden? En als het langer duurt? Dan is het écht niet leuk meer. Je haakt af, gaat actief of passief in het verzet. Te weinig uitdaging is stinkvervelend. Je raakt hierdoor in een negatieve spiraal en dit veroorzaakt veel onnodige stress.

Jouw balans?

Onderprikkeling is een duidelijk signaal van je lichaam, er is een roep om voeding. Een cruciaal inzicht voor een juiste aanpak van JOUW prikkelverwerking! Op het moment dat je de onderprikkeling de baas bent, komt direct de grootste uitdaging om de hoek kijken: De kunst is om een balans te vinden tussen niet te veel en niet te weinig prikkels. Leer variëren op de gehele schaal. Luister naar je innerlijke stem die je precies weet te vertellen waar je NU behoefte aan hebt. Als je die accepteert en er goed naar luistert, dan ben je wat mij betreft in balans en aangenamer voor je omgeving.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *