Wordt de rommel je teveel?

Rommel bombardeert ons brein met overmatige en onnodige prikkels


We zeggen het niet voor niets: een rommelig huis is een rommelig brein. Het omgekeerde geldt namelijk ook: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Misschien ben je niet ’s werelds grootste sloddervos, maar ongemerkt verzamel je toch aardig wat troep om je heen. Die spullen op de trap die al een tijdje mee naar boven moeten, die stapel kranten en tijdschriften die echt nog gelezen gaan worden en die gebruikte thee- en koffiemokken in de woonkamer. En wat te denken van de zooi in de fruitschaal, of die ene rommella in de keuken? Al die troep heeft meer invloed dan je denkt. Onderzoek toont aan dat rommel invloed heeft op je emoties, gedrag, beslissingen en zelfs relaties met anderen. In een rommelig huis, voelen we ons al snel overweldigd. Het maakt je onrustig en veroorzaakt stress.

  1. Rommel bombardeert ons brein met overmatige, onnodige prikkels. Je ziet en ervaart veel meer in een rommelig huis dan in een opgeruimd huis.
  2. Het leidt onze aandacht af van waar we ons eigenlijk op willen focussen.
  3. Rommel maakt het moeilijker om ons te ontspannen, zowel lichamelijk als mentaal.
  4. Het geeft je continu het gevoel dat je werk nooit af is.
  5. Het kan ons zelfs angstig maken, omdat we niet weten hoeveel tijd en energie het gaat kosten om het weer netjes te krijgen.
  6. Rommel geeft ons schuldgevoelens (“Ik zou netter moeten zijn”) en schaamte, misschien herken je het wel. Vooral als mensen onverwacht op bezoek komen.
  7. Het remt ons en onze kinderen in onze creativiteit en productiviteit. Doordat er overal dingen liggen, wordt iedere lege ruimte in onze gedachten opgevuld. Terwijl die lege ruimten juist zo nodig zijn om na te denken, problemen op te lossen en ideeën te bedenken.
  8. Rommel frustreert ons, omdat we niet snel kunnen vinden wat we nodig hebben. Denk maar aan je sleutels die ‘ergens’ liggen. Ik vind het heerlijk dat bij ons thuis alles een vaste plek heeft en daar ook gewoon ligt.

Hieronder 5 tips om een goede start te maken met opruimen

  • Niet het voornemen, maar de actie telt. Dus begin!
  • Denk vooraf na welk opruim project je gaat aanpakken
  • Werk in kleine stapjes
  • Begin niet met de gehele keuken (als voorbeeld), maar met 1 lade
  • Welke gebruiksfunctie heeft de gekozen plek
  • Verwijder zoveel mogelijk spullen die niet op deze plek thuishoren
  • Hoeveel tijd ga je ervoor uittrekken en wees realistisch. De zolder opruimen doe je niet in drie uur
  • Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht, zo hou je jezelf gemotiveerd.

Gebruik je fantasie en stel jezelf interessante vragen

Het is gezond om je brein te prikkelen door vragen te stellen die je meer bewustzijn geven over je spullen en wat je daar écht van nodig hebt. Als je dit niet meer zou hebben en nu in de winkel zou zien liggen, hoeveel zou je er voor geven? Voegt dit waarde toe aan mijn leven? Geeft dit mij plezier?

Het effect op je brein

Wanneer het rommelig in huis is, dan is het vaak automatisch ook rommelig in je hoofd. Het is namelijk een visuele herinnering aan hoeveel je nog moet doen om je huis op te ruimen. In een geordend huis kan je daarentegen kalmeren en zo ook je stress-level omlaag brengen. Thuiskomen in een opgeruimd huis kan je het gevoel geven dat je een toevluchtsoord binnengaat, weg van de stress van de buitenwereld. Dat is nog eens heerlijk thuiskomen. Snel de boel opruimen dus! 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *